21.11.2022

Dieta przy problemach żołądkowo-jelitowych

Problemy żołądkowo-jelitowe dotyczą sporej części społeczeństwa. U niektórych osób mają charakter przejściowy, natomiast u innych mogą utrzymywać się przez dłuższy czas, przybierając postać przewlekłą. Na co warto zwrócić uwagę w diecie, gdy zmagamy się z problemami żołądkowo-jelitowymi?

Nadwrażliwość pokarmowa 

W ostatnich latach na całym świecie obserwuje się zwiększone rozpoznawanie nietolerancji lub nadwrażliwości pokarmowych. Nietolerancje pokarmowe objawiają się występowaniem symptomów żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha oraz pozajelitowych, wśród których wyróżnia się między innymi uczucie splątania, bóle głowy, bóle stawów i mięśni i poczucie niepokoju.

Składnikami żywności najczęściej wywołującymi niepokojące dolegliwości ze strony układu pokarmowego są laktoza i gluten. Ich kontrolowana eliminacja z diety często pomaga w zwalczaniu nieprzyjemnych dolegliwości. Eliminacja z diety glutenu, laktozy czy też innego produktu powinna zawsze być poprzedzona badaniami w kierunku nietolerancji.

Nieumiejętne i bezpodstawne wykluczanie składników z diety może doprowadzić do niedoborów pokarmowych i poważnych konsekwencji zdrowotnych.

W przypadku wykrycia nietolerancji laktozy zazwyczaj wystarcza zamiana nabiału zawierającego laktozę na jego bezlaktozowe odpowiedniki. Natomiast przy wykryciu celiakii należy wprowadzić dietę całkowicie bezglutenową.

Zespół jelita drażliwego 

Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) często odczuwają dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Leczenie dietetyczne w tym przypadku ma na celu złagodzenie objawów pochodzących z przewodu pokarmowego. U osób cierpiących na IBS często wprowadza się dietę z ograniczeniem produktów, które są źródłem FODMAP. FODMAP to ulegające fermentacji oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Takie substancje to na przykład:

 

  • fruktoza – zawarta w owocach i miodzie;
  • laktoza – zawarta w mleku;
  • fruktany – zawarte w niektórych roślinach, np. cebuli;
  • alkohole polihydroksylowe – znajdujące się w substancjach słodzących, takich jak sorbitol, mannitol, maltitol czy ksylitol.

W zależności od nasilenia objawów i postaci zespołu jelita drażliwego stosuje się indywidualne zalecenia żywieniowe. Eliminację składników i wprowadzanie ponownie niektórych produktów do diety najlepiej przeprowadzić pod okiem doświadczonego dietetyka.

 

Choroba wrzodowa 

Jednym z najczęściej występujących schorzeń przewodu pokarmowego jest choroba wrzodowa, która wiąże się z pojawianiem się ubytków w błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Chorobie tej towarzyszą nieprzyjemne objawy w obrębie jamy brzusznej. Pomocne przy zaostrzaniu się objawów choroby jest zastosowanie diety łatwostrawnej z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, która wraz z odpowiednio dobraną farmakoterapią przyczynia się do znacznej poprawy stanu zdrowia pacjenta. Dieta ta polega głównie na eliminacji z jadłospisu produktów ciężkostrawnych i drażniących układ pokarmowy, takich jak np.:

  • warzywa kapustne,
  • strączki,
  • tłuste i słone potrawy,
  • czosnek i cebula,
  • ogórki,
  • gruszki,
  • świeże pieczywo,
  • ostre przyprawy,
  • mocna kawa i herbata,
  • alkohol.

Podsumowując, nie ma jednej uniwersalnej diety pomagającej na problemy żołądkowo-jelitowe. Najistotniejsze przed wprowadzeniem dietoterapii nakierowanej na problem jest wcześniejsze ustalenie przyczyny dolegliwości i dobranie odpowiedniej strategii żywieniowej. Dieta łatwostrawna czy też jej modyfikacja z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego jest stosowana w wielu schorzeniach związanych z układem pokarmowych, m.in. w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, nowotworach przewodu pokarmowego czy chorobie wrzodowej i refluksie żołądkowo-przełykowym, jednak nie zawsze będzie odpowiednia. Dieta low FODMAP może mieć czasowe zastosowanie przy zaostrzonym zespole jelita drażliwego, a dieta eliminująca gluten np. przy celiakii. Warto udać się do specjalisty i dopasować rozwiązanie dostosowane do indywidualnych potrzeb.

Podobne artykuły

Dietoprofilaktyka chorób – co jeść, aby długo cieszyć się zdrowiem?

Dietoprofilaktyka ma na celu wprowadzenie do diety składników o udowodnionym korzystnym, terapeutycznym działaniu. Jednymi z najpowszechniejszych i zarazem najniebezpieczniejszych chorób są choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, otyłość oraz choroby…

Jak zwiększyć przyswajalność żelaza w posiłkach?

Żelazo to pierwiastek pełniący w organizmie wiele ważnych funkcji. Niedobory żelaza występujące u ludzi są często spowodowane niską za­wartością przyswajalnych form tego pierwiastka w pożywieniu lub zaburzeniami w procesie jego…

Polub nas na Facebooku Śledź nasz Instagram