Zadbamy o Twoje zdrowie i nawyki żywieniowe

Dietetyk kliniczny
lek. Honorata Mruk – Mazurkiewicz
właścicielka Poradni Dietetycznej MOYADIET

Nazywam się Honorata Mruk-Mazurkiewicz i pokazuje moim pacjentom, że żywienie kliniczne może być proste i równocześnie może spełniać oczekiwania

Jako jeden z kilku lekarzy w Polsce posiadam szerokie wykształcenie w zakresie dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki, które gwarantują kompleksowe i indywidualne podejście do każdego Pacjenta. Zajmuje się żywieniem w wielu różnych sytuacjach i jednostkach chorobowych, takich jak np. insulinooporność, cukrzyca, otyłość, niedożywienie, choroby przewodu pokarmowego, choroby nowotworowe, zaburzenia metaboliczne i endokrynologiczne, czy też choroby nerek.

Ukończyłam studia magisterskie z dietetyki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym. Jednocześnie na tej samej uczelni realizuję doktorat poruszający wpływ czynników środowiskowych na funkcjonowanie osi mózgowo-jelitowej. W ramach godzin dydaktycznych prowadzę zajęcia ze studentami z zakresu biochemii, badań klinicznych i podstawowych czynności ratunkowych. Dodatkowo ukończyłam również psychodietetykę na SWPS w Warszawie. Aktualnie realizuję studia podyplomowe z zakresu analizy danych i zarządzania badaniami klinicznymi.

Ciągła nauka i doskonalenie się są dla mnie bardzo ważną kwestią - z wielu powodów.

Wiedza o tym, w jaki sposób funkcjonuje nasz organizm, co decyduje o preferencjach żywieniowych, jakie są potrzeby organizmu w wybranych jednostkach chorobowych lub z czego wynikają skłonności do nadmiernej masy ciała to obszary, w których każdego roku pojawia się wiele nowości. Dlatego też uczestniczę w wielu konferencjach, szkoleniach a także badaniach naukowych. Od początku studiów intensywnie udzielałam się w wielu kołach naukowych i organizacjach studenckich. Co więcej, aktualnie realizuję lekarski staż podyplomowy w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Szczecinie i planuję rozpoczęcie specjalizacji z zakresu chorób wewnętrznych.

Jestem jednym ze specjalistów przyjaznych osobom z insulinoopornością (SOIT), polecanych przez Fundację Insulinooporność.

Wierzę, że zmiana sposobu żywienia to nieodłączna część leczenia profilaktycznego i objawowego. Podczas współpracy z Pacjentami skupiamy się na poprawie zarówno stanu zdrowia, jak i wyników badań, aby osiągnąć mierzalne efekty.

Zależy mi na tym, aby przygotowywane przeze mnie i mój zespół jadłospisy były przede wszystkim smaczne i dopasowane do konkretnej osoby — co znacznie zwiększa skuteczność diety.

Uważam, że zdrowy sposób żywienia wcale nie musi być nudny! Na co dzień komponuje jadłospisy z ciekawymi smakami, które można przyrządzić szybko i bez zbędnych trudności.

W swojej pracy pomagam przede wszystkim Pacjentom, którzy zmagają się ze złożonymi jednostkami chorobowymi, a także chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość, nadwaga, cukrzyca, insulinooporność, zaburzenia gospodarki lipidowej, nadciśnienie tętnicze, choroby tarczycy, dna moczanowa i wiele innych.

Kogo znajdziesz w moim zespole?

Wraz z rozwojem działalności i odnoszeniem coraz większych sukcesów nasz zespół dietetyków i psychodietetyków stale się powiększa. Dzięki temu inne wykwalifikowane osoby również tworzą spersonalizowane diety i pomagają Pacjentom pod moim nadzorem. Dzięki temu łączymy kreatywność więcej niż jednej osoby, a Ty masz zagwarantowaną kompleksową opiekę i wsparcie doświadczonych profesjonalistów.

lic. Natalia Uryjasz

Nazywam się Natalia Uryjasz. Ukończyłam studia na kierunku Dietetyka w Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego. Mogę z pewnością powiedzieć, że dietetyka jest moją pasją, a chęć pomocy drugiemu człowiekowi nadaje sens mojej pracy.

Do moich zainteresowań należy dietoterapia zaburzeń metabolicznych, jak na przykład insulinooporność. Interesuję się także chorobami endokrynologicznymi, między innymi zaburzeniami pracy tarczycy, PCOS. W wolnych chwilach poszerzam również wiedzę na temat wpływu diety na pracę jelit a tym samym na zdrowie i funkcjonowanie organizmu.

Jako dietetyk, chciałabym stworzyć miejsce dla Pacjenta, w którym może czuć się zrozumiany i zaopiekowany. Uważam, że podstawą współpracy z dietetykiem jest dobra relacja oparta na zaufaniu, empatii i poczuciu bezpieczeństwa. W swojej pracy posiadam holistyczne podejście, ponieważ uważam, że nie sama dieta się liczy, ale także dobre relacje z ludźmi, dbanie o zdrowie psychiczne, aktywność fizyczna, regularny sen, wdzięczność – to wszystko, w połączeniu z prawidłowym odżywianiem, może uchronić nas od wielu chorób i zapewnić nam dobre zdrowie i samopoczucie.

Prywatnie, jestem miłośniczką gotowania i improwizowania w kuchni. Pasjonuje mnie także fotografia kulinarna. W wolnych chwilach uwielbiam górskie wędrówki. Bardzo lubię czytać książki i mam w sobie chęć ciągłego rozwoju, dlatego też z przyjemnością poszerzam wiedzę na temat zdrowia i funkcjonowania człowieka.

Dzięki trudnym życiowym lekcjom, jakimi było leczenie choroby nowotworowej i ciężka rehabilitacja, stałam się osobą pełną empatii i zrozumienia. Zapragnęłam pomagać innym w zmianie ich nastawienia do stylu życia. Postanowiłam podzielić się również swoim blogiem, który zaczęłam pisać na początku swojej choroby: wojnaznowotworem.blogspot.com

Jego celem jest nie tylko pomoc innym, chorym osobom, ale także tym, którzy chcą odnaleźć sens i motywację do pozytywnych zmian w życiu. Mam w sercu ogromną chęć pomagania drugiemu człowiekowi, nie tylko w zmianie nawyków żywieniowych. Swoją historią chcę więc pokazać, że nawet w cierpieniu można odnaleźć ogromną siłę i sens. A jeśli mogłaby ona pomóc choć jednej osobie – chętnie się nią podzielę.

stud. Agnieszka Popkowska

Mam na imię Agnieszka, jestem studentką II roku dietetyki klinicznej na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie. Mimo, że zaledwie rok temu rozpoczęłam edukację w tym kierunku, dietetyka nie jest mi obca. Zainteresowanie dietą i zdrowym stylem życia jest ze mną od lat. Przez 9 lat trenowałam piłkę ręczną, co pozwoliło mi ukształtować dobre nawyki, które stosuję do teraz. Sport był ze mną na tyle długo, że nie potrafię się od niego oderwać i jest to mój ulubiony sposób na rozładowanie emocji, pokonanie stresu i nudy.

Moim celem jest budowanie świadomości wśród ludzi na temat wpływu diety i zdrowych nawyków na nasze życie, jednocześnie wyraźnie podkreślając różnorodność naszych organizmów.

Uwielbiam czytać (szczególnie o kotach), ale książki dietetyczne na moich półkach również znajdują swoje miejsce. Z racji, że jestem jeszcze studentką, interesuję się każdą dziedziną dietetyki i poszukuję czegoś, w czym będę się czuła najswobodniej. Myślę, że możliwość dołączenia do zespołu, bardzo ułatwi mi to zadanie.

inż. Robert Mazurkiewicz

Cześć, nazywam się Robert Mazurkiewicz i w Poradni MoyaDiet zajmuję się marketingiem, sprzedażą i zarządzaniem. Z wykształcenia jestem informatykiem, jednak organizacja pracy i szeroko pojęte zarządzanie to moje drugie życiowe zajęcie. Prywatnie jestem fanem formuły F1. Uważasz, że współpraca z nami może przynieść obopólne korzyści? Myślisz, że praca w interdyscyplinarnym zespole jest dla Ciebie? Zapraszam do kontaktu!

Polub nas na Facebooku Śledź nasz Instagram